Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis



Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis
18 apr. 2024·
Leestijd:

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

Wat is een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring laat je een bouwkundig expert onderzoek doen naar de staat van de woning. De bouwkundig expert bekijkt de gehele woning en controleert of er geen verborgen gebreken zijn. Naar deze aspecten kijkt de expert:

  • Fundering
  • Kozijnen
  • Het dak
  • Vochtplekken of lekkage
  • CV-ketel
  • Asbest
  • Veiligheid van elektra

Na de keuring ontvang je een bouwkundig rapport. Hier staat in welk onderhoud er nodig is en wat de kosten hiervoor zullen zijn.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Een bouwkundige keuring is niet verplicht. Houd er wel rekening mee dat sommige hypotheekverstrekkers een bouwkundige keuring wel als eis kunnen stellen. Bij een ouder huis kan het bijvoorbeeld wel als verplichting gesteld worden.

Wel heb je als koper onderzoeksplicht en als verkoper meldplicht. De verkoper is verplicht jou te informeren over zaken die van belang kunnen zijn voor jou. Bijvoorbeeld als er sprake is geweest van een lekkage.

Als koper is het daarentegen verplicht om onderzoek te doen naar de staat van de woning. Dit houdt in dat je als koper onderzoek instelt naar zichtbare gebreken. Dit kunnen bijvoorbeeld zichtbaar rottende kozijnen zijn. De koper hoeft je hier niet op te wijzen; die mag ervan uitgaan dat je dit zelf ziet.

Kost een bouwkundige keuring geld?

Ja. De kosten van een bouwkundige keuring verschillen per partij die je inschakelt. Een bouwkundige keuring kost rond de € 350,-. Wij raden aan om altijd even een offerte op te vragen, zodat je zeker weet wat je kwijt bent.

Waarom zou je een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Een bouwkundige keuring is niet altijd verplicht en het kost geld… Toch is het in sommige gevallen wel handig om te doen. Je krijgt namelijk meer zekerheid over de staat van het huis.

Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Dit kan voor óf na het uitbrengen van een bod. Als je ervoor kiest om het voor het uitbrengen van je bod uit te laten voeren, kan je je bod hierop aanpassen. Je biedt natuurlijk minder als je weet dat er verborgen gebreken zijn.

Als je een woning bezichtigt met veel concurrentie, wil je natuurlijk zo snel mogelijk een bod uitbrengen om kans te maken. Dan kan je ervoor kiezen om een bouwkundige keuring uit te laten voeren na het uitbrengen van het bod. In dat geval is het verstandig de bouwkundige keuring op te laten nemen als ontbindende voorwaarde in het koopcontract. Je kan dan een maximumbedrag aangeven wat de kosten mogen zijn voor de verborgen gebreken. Als het bedrag hoger uitvalt, mag je alsnog van de koop afzien.

Overweeg jij een bouwkundige keuring uit te laten voeren, maar ben je na het lezen van de blog nog steeds niet helemaal zeker of het nodig is in jouw situatie? Je kan jouw aankoopmakelaar altijd om advies vragen.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

21 nov. 2024 Meer lezen

Woonaccent NVM Makelaars Almere
Wijsgeerbaan 104
1315 LJ Almere

Back to top

Woningwaarde berekenen?

Ontvang binnen 2 minuten een waarde-indicatie in je mailbox.

Begin